Äppelpaj
60 min
Även känd under namnet "Bittes äppelpaj". Originalreceptet innehåller en hel del socker, men tack vare sirapen är den mycket god även utan. Funkar lika bra att byta ut äpplena mot exempelvis rabarber!
Ingredienser (6 portioner)
- 6 äpplen (ca 800 g)
- 150 g smör
- 4 dl havregryn
- 1/2 dl sirap (både ljus och mörk sirap funkar fint)
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk eller havredryck
- 1 krm kanel
Tillagning
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
- Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Strö på kanelen och fördela sedan smeten över.
- Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.