😋 Tammergård

Grön ärtsoppa

30 min

Inspirationskälla

Denna gröna ärtsoppa serverade vi till förrätt på vårt bröllop. Den passar lika bra till middag, inte minst på ruskiga höstkvällar. Till bröllopsförrätten skulle små portioner serveras och då räckte det till dubbelt så många portioner.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bakpotatis
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl vispgrädde
  • 7 1/2 dl grönsaksbuljong (1 grönsaksbuljongtärning per 5 dl vatten)
  • 500 g gröna ärtor
  • salt och peppar (ungefär 1,2 tsk salt och 0,8 tsk peppar per sats)
  • en dragonkvist per portion

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna potatisen i små bitar.
  2. Fräs lök, vitlök och potatis i oljan i en kastrull tills löken är mjuk.
  3. Häll på grädde och buljong och låt koka tills potatisen är mjuk.
  4. Häll i hälften av ärtorna och värm upp.
  5. Mixa slätt med en stavmixer.
  6. Koka upp soppan med resten av ärtorna. Smaka av noggrannt med salt och peppar, det ska vara ganska rejält kryddat!